Welcome to Costers del Segre

La nostra D.O.

Conèixer la cultura del nostre vi és la millor manera de descobrir les terres lleidatanes. Un vi que es caracteritza per la seva qualitat i producció i per cellers amb encant situats en bells paratges naturals...

La Denominació d’Origen Costers del Segre és un mosaic format per set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà amb l’objectiu d’agrupar i dotar d’entitat pròpia la vitivinicultura de la província de Lleida.

La nostra DO compta amb unes característiques pròpies i ben definides que la diferencien de les altres, com la nostra privilegiada situació de sòls amb composició calcària i un clima continental amb influències mediterrànies, que presenta unes fortes oscil·lacions tèrmiques estacionals i diàries, fets que el fan ideal per al cultiu de la vinya.

DESCOBREIX-LA

Els cellers

Un altre tret característic és l’elevat enginy i imaginació dels viticultors i elaboradors de les terres lleidatanes. Costers del Segre és una regió amb una modernitat i innovació aplicades a la viticultura úniques i sostenibles.

EXPLORA
 

Els nostres vins

En el conjunt de la nostra DO, les varietats blanques predominants són les tradicionals: Macabeu  i Parellada. Això fa que els blancs de la regió de Costers del Segre siguin uns vins de perfil més clàssic, és a dir, lleugers, afruitats i acidulats. L’exitosa aclimatació del Chardonnay a la regió ha obert la porta a vins de característiques més modernes, ja siguin vins joves o fermentats amb bóta de roure, perquè presenten una major estructura i es fa més present el seu caràcter varietal. 

Entre les varietats negres predominen el Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir, però també es cultiven les varietats tradicionals, sobretot l’ Ull de llebre, la Garnatxa i el Trepat. Dins dels matisos lògics que el terrer de cada territori imprimeix als seus raïms, els vins negres de la DO Costers del Segre es caracteritzen perquè tenen una aroma potent i un gust equilibrat, alhora que ofereixen una bona expressió tànnica i en boca resulten saborosos, amples i estructurats.

EXPLORAR

Programa de sostenibilitat

Costers del Segre, primera DO amb programa de sostenibilitat propi, amb l’objectiu de la millora contínua per prevenir el millor possible els recursos que tenim avui sense posar en perill els de demà i tenint en compte la salut ambiental, la viabilitat econòmica i la responsabilitat social.

No front page content has been created yet.

Darreres notícies

Espai comú amb catorze cellers i un tast de vins comentat pel sommelier David Seijas  La Denominació d’Origen Costers del Segre consolida el seu posicionament a la Barcelona Wine Week amb un espai comú de més de 150 metres quadrats amb la participació de catorze cellers de la demarcació i un tast comentat de vins monovarietals de raïm macabeu i garnatxa. Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre es congratula de “la participació dels cellers lleidatans en aquesta fira, referent del sector, ja que seran prop de vint les marques de Costers del Segre present al certament entre les que participen de manera conjunta, tenen espai independent o estan representades pels seus distribuïdors”. Així, entre el dilluns, dia 3 de febrer, i el dimecres, dia 5 de febrer, els cellers Carviresa, Castell d’Encús, Castell del Remei, Celler de Sanui, Cérvoles, Clos Pons, Costers del Sió, L’Olivera, Mas Blanch i Jové, Mas d’en Roy, Mas Ramoneda, Solana Roivert, Terrer de Pallars, i Tomàs Cusiné compartiran carrer en una fira que ha tornat a completar el seu espai expositiu en temps rècord. De manera complementària, la Sala Princep de la Fira de Barcelona acollirà un tast de vins de la DO Costers del Segre el dimecres, dia 5 de febrer, a les 12 hores. L’activitat, porta per títol “Descoberta del territori de la DO Costers del Segre a través de dues de les seves grans varietats autòctones, el Macabeu i la Garnatxa” estarà comentada pel reconegut sommelier David Seijas. Barcelona Wine Week, el saló de referència del vi espanyol de qualitat, es prepara per a l'edició més gran de la seva història, que reunirà més de 1.200 cellers de tot Espanya del 3 al 5 de febrer al recinte Montjuïc de Fira de Barcelona. El saló, que se celebrarà per primera vegada en dos pavellons, creixerà un 30% en superfície firal ocupada per respondre a l'alta demanda de participació i espera atraure més de 24.000 visitants. La cita compta amb un extens programa de ponències i tastos que abordarà les principals  tendències en el sector.
Missenyora 2022 de L’Olivera, Millor Monovarietal de Macabeu 2024 L’Olivera, Premi a la Millor Iniciativa Sostenible 2024 El monovarietal de syrah, Tros del Tossal 2021 del celler Cérvoles de la Pobla de Cérvoles (subzona Garrigues) ha estat escollit com a Millor Vi de la DO Costers del Segre 2024 en la tercera edició d’aquest concurs. Per la seva banda, el vi blanc Missenyora 2022 de L’Olivera de Vallbona de les Monges (subzona Valls del Riucorb), ha estat premiat pel jurat com Millor Monovarietal de Macabeu 2024. Precisament el celler L’Olivera ha estat designat també com a mereixedor del Premi a la Millor Iniciativa Sostenible 2024. Prop de 140 vins s’han presentat al concurs que organitza el Consell Regulador de la DO Costers del Segre amb el suport del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i la coordinació tècnica dels Premis Vinari. La Sala de la Canonja de la Seu Vella acull avui dilluns, dia 2 de desembre, a partir de les 18.30 hores, l'anunci i acte de lliurament de premis. En acabar l'entrega de premis, se servirà un petit refrigeri amb la possibilitat de tastar els vins guanyadors i altres presentats al concurs. Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre ha celebrat “l’alt grau de particiapció dels cellers”. Mentre que el diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, ha anunciat en el trascurs de l'acte que el 2025 serà “l’any del vi de Lleida”, una iniciativa de la Diputació de Lleida que coincidirà amb la designació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia i amb l’aniversari de la DO Costers del Segre. Verdú ha avançat que s’està treballant en l’elaboració d’un llibre que oferirà una visió global de 360 graus dels vins del territori. "Aquest projecte posarà en valor la feina dels cellers de Costers del Segre, la història i el patrimoni vitivinícola, l’impacte econòmic del sector, així com el procés delicat i minuciós que hi ha darrere de cada ampolla, des de les vinyes fins als sommeliers i restauradors", ha explicat. Pel que fa a la resta de premis, en la categoria de Vins Blanc Joves, la Medalla d’Or és per al monovarietal de macabeu Xirivino 2023 de Mas d’en Roy d’Artesa de Segre; la de Plata ha estat pel Gotim Blanc 2023 de Castell del Remei de Penelles (subzona Urgell), un vi de cupatge de sauvignon blanc, garnatxa i macabeu; i la Medalla de Bronze és pel monovarietal Raimat Saira Albariño 2023 de Raimat, Lleida (subzona Raimat).  La Medalla d’Or, en categoria de Vins Blancs amb Criança, ha estat per Missenyora 2022 de L’Olivera; la de Plata per al vi monovarietal de viognier Finca Les Lleres 2017 de Batlliu de Sort d’Olp (subzona Pallars); i la de Bronze, l’ha guanyat Jan Blanc 2023 (cupatge de macabeu, garnatxa blanca i chardonnay) de Clos Pons d’Albagés (subzona Garrigues). Sot Neral 2024 (100% garnatxa negra) de Carviresa de Tàrrega (subzona Valls del Riucorb) ha aconseguit la Medalla d’Or en la categoria Vins Rosats; mentre que Nena 2024 (100% syrah) de Vinya el Vilars d’Arbeca (subzona Garrigues), i Vola Vola Papallona Rosat 2023 (100% monastrell) de Mas Ramoneda d’Artesa de Segre; han estat Plata i Bronze, respectivament. Respecte als Vins Negres Joves, la Medalla d’Or ha estat per Lo Grealó 2022 (cupatge de garnatxa negra, monastrell i samsó) del celler Vinya L’Hereu d’Artesa de Segre (subzona Artesa); la Plata, l'ha guanyat el vi 3 Setmanes 2023 de Carviresa; i el Bronze, Petit Baldomà 2023 (cupatge de cabernet sauvignon, garnatxa negra i moscatell) de Vall de Baldomar d’Artesa de Segre. Tros de Tossal 2021 (100% syrah) del celler Cérvoles també ha estat Medalla d’Or en la categoria Vins Negres de Criança; mentre que Finca Barqueres 2019 (100% carinyena) de Tomàs Cusiné del Vilosell (subzona Garrigues), i Raimat El Molí 2020 del celler Raimat (cupatge de cabernet sauvignon i syrah); van ser escollits Plata i Bronze, respectivament. Finalment, en la categoria Vins Escumosos, la Medalla d’Or és per Sort d’Abril 2019 (cupatge de macabeu i parellada) del celler Analec de Nalec (subzona Valls del Riucorb); la Plata, ha estat per Dena 2009, també d’Analec i un cupatge similar a Sort d’Abril però amb deu anys més de criança; i el Bronze, pel Siós Brut Rosé 2022 (100% pinot noir) de Costers del Sió de Balaguer (subzona Artesa de Segre).
Tast del jurat del concurs de la DO Costers del Segre
La Seu Vella acull els tast amb una vintena de sommeliers professionals L'aula taller de la Seu Vella acull aquest ma1 de dilluns, dia 25 de novembre, el tast del jurat format per una vintena de sommeliers, entre els quals hi ha Toni Albiol, qui va ser el 2023 Millor Sommelier de Catalunya i Tercer d’Espanya.  Els altres professionals que han format part del jurat han estat: Josep Belmonte, Demos Bertran, Juanjo Ceresuela, Sílvia Culell, Rafa Gimena, Patrícia de Golferichs, Ramon Grinó, Ric Kenmuir, Jordi Mar1nez, Conxita Montserrat, Joan Nievas, Montserrat Pascual, Ester Rocaginé, Marià Rosas, Albert Señor, Bruno Tanino, Montse Boldú, i Norma Sevé; així com Pere Campos, president dels enòlegs catalans. Prop de 140 vins es presenten al tercer Concurs dels vins de la Denominació d'Origen Costers del Segre que organitza el seu Consell Regulador amb el suport del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i la coordinació tècnica dels Premis Vinari.  El concurs premiarà primer, segon i tercer classificats en les categories: Blancs Joves, Blancs Criança, Rosats, Negres Joves, Negres Criança, i Escumosos. També es disbngirà el millor monovarietal de raïm Macabeu; i el vi amb major puntuació de totes les categories com a Millor Vi DO Costers del Segre. Així com, es reconeixerà una persona o enbtat que hagi destacat pels valors de Sostenibilitat i Respecte Mediambiental.  Els premis tornaran a la Seu Vella el dilluns, dia 2 de desembre, a parbr de les 18.30 hores, per fer públics els guanyadors en un acte de lliurament de premis. En acabar l'entrega de premis, es servirà un pebt refrigeri amb la possibilitat de tastar els vins guanyadors i altres presentats al concurs.