Welcome to Costers del Segre

La nostra D.O.

Conèixer la cultura del nostre vi és la millor manera de descobrir les terres lleidatanes. Un vi que es caracteritza per la seva qualitat i producció i per cellers amb encant situats en bells paratges naturals...

La Denominació d’Origen Costers del Segre és un mosaic format per set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà amb l’objectiu d’agrupar i dotar d’entitat pròpia la vitivinicultura de la província de Lleida.

La nostra DO compta amb unes característiques pròpies i ben definides que la diferencien de les altres, com la nostra privilegiada situació de sòls amb composició calcària i un clima mediterrani marcat, que presenta unes fortes oscil·lacions tèrmiques estacionals i diàries, fets que el fan ideal per al cultiu de la vinya.

DESCOBREIX-LA

Els cellers

Un altre tret característic és l’elevat enginy i imaginació dels viticultors i elaboradors de les terres lleidatanes. Costers del Segre és una regió amb una modernitat i innovació aplicades a la viticultura úniques i sostenibles.

EXPLORA
 

Els nostres vins

En el conjunt de la nostra DO, les varietats blanques predominants són les tradicionals: Macabeu  i Parellada. Això fa que els blancs de la regió de Costers del Segre siguin uns vins de perfil més clàssic, és a dir, lleugers, afruitats i acidulats. L’exitosa aclimatació del Chardonnay a la regió ha obert la porta a vins de característiques més modernes, ja siguin vins joves o fermentats amb bóta de roure, perquè presenten una major estructura i es fa més present el seu caràcter varietal. 

Entre les varietats negres predominen el Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir, però també es cultiven les varietats tradicionals, sobretot l’ Ull de llebre, la Garnatxa i el Trepat. Dins dels matisos lògics que el terrer de cada territori imprimeix als seus raïms, els vins negres de la DO Costers del Segre es caracteritzen perquè tenen una aroma potent i un gust equilibrat, alhora que ofereixen una bona expressió tànnica i en boca resulten saborosos, amples i estructurats.

EXPLORAR

Programa de sostenibilitat

Costers del Segre, primera DO amb programa de sostenibilitat propi, amb l’objectiu de la millora contínua per prevenir el millor possible els recursos que tenim avui sense posar en perill els de demà i tenint en compte la salut ambiental, la viabilitat econòmica i la responsabilitat social.

No front page content has been created yet.

Darreres notícies

El president de la DO Costers del Segre Tomàs Cusiné, i el Diputat i Vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert Bernaus.
Nou concurs per promocionar els vins de la demarcació lleidatana Amb el suport del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i coordinació tècnica dels Premis Vinari La Denominació d'Origen Costers del Segre celebrarà aquest novembre un concurs obert a tots els vins dels seus cellers. La promoció dels vins locals i l'incen=u qualita=u són els principals objectors de l'ac=vitat que compta amb el suport del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i coordinació tècnica dels Premis Vinari. La Seu Vella acollirà el dilluns, dia 28 de novembre, el jurat professional format per una vintena de sommeliers. Però, els vins premiats no es donaran a conèixer fins al dijous, dia 1 de desembre, al Café del Teatre de l’Excorxador. El concurs premiarà primer, segon i tercer classificats en les categories: Blancs Joves, Blancs Criança, Rosats, Negres Joves, Negres Criança, i Escumosos. Així com es dis=ngirà el millor monovarietal de raïm Macabeu; i el vi amb major puntuació de totes les categories com a Millor Vi DO Costers del Segre. En darrer lloc, també es reconeixerà una persona o en=tat que hagi destacat pels valors de Sostenibilitat i Respecte Mediambiental.
Una vintena de sommeliers professionals tasten les mostres presentades en la Seu Vella Fins a vint-i-set cellers han presentat més d'un centenar de vins al Primer Concurs dels vins de la Denominació d'Origen Costers del Segre que organitza el seu Consell Regulador amb el suport del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i la coordinació tècnica dels Premis Vinari. El director dels premis Vinari, Ramon Roset; han destacat "l'alta parJcipació d'aquesta primera convocatòria amb pràcJcament mostres de tots els cellers Costers del Segre". Per la seva banda el president de la denominació, Tomàs Cusiné, va incidir que "els principals objecJus de l'acJvitat són la promoció dels vins locals i l'incenJu qualitaJu". L'aula taller de la Seu Vella ha acollit el tast del jurat d'aquest format per una vintena de sommeliers. Els professionals que han format part del jurat han estat: Bruno Tanino, Enric Català, Assumpta Mateos, Joan Nievas, Carles Bargalló, Javier Campo, Gregori Albareda, Juanjo Cerezuela, Jordi MarJnez, Laila Balcells, Pol Alaminos, Ester Rocaginé, Olga Codina, Rodrigo Cebrián, Gonzalo Ferreruela, Rafa Gimena, Ramon Griño, Xavier Navarro, Lina Kyrychenko, i Noe Sans. El concurs premiarà primer, segon i tercer classificats en les categories: Blancs Joves, Blancs Criança, Rosats, Negres Joves, Negres Criança, i Escumosos. Així com es disJngirà el millor monovarietal de raïm Macabeu; i el vi amb major puntuació de totes les categories com a Millor Vi DO Costers del Segre. En darrer lloc, també es reconeixerà una persona o enJtat que hagi destacat pels valors de Sostenibilitat i Respecte Mediambiental. Els guanyadors es faran publlics en un acte de lliurament de premis al Cafè del Teatre de l'Escorxador de Lleida dijous vinent, dia 1 de desembre, a parJr de les 20.00 hores. En acabar l'entrega de premis, es servirà un peJt refrigeri amb tast dels vins i actuació del grup de música "Tui Higgins & Xavier Monge Jazz Project".
Primers resultats del grup operatiu, amb cinc vinificacions experimentals del ‘retrobat’ Trobat "La Donominació d'Origen Costers del Segre aposta decididament per la recuperació de varietats històriques del territori; i la presentació de les primeres vinificacions experimentals del grup operatiu format per fer recerca amb el 'retrobat' raïm trobat és un exemple d'aquest compromís", ha explicat avui Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre, en la presentació dels primers resultats al voltant d'aquesta varietat recuperada. La directora de l'INCAVI, Alba Balcells, ha aprofitat la seva participació en l'acte de presentació per "felicitar la tasca duta a terme des de la denominació i cellers participants"; així com ha reiterat l'oferiment de l'institut que dirigeix per "ajudar al sector en el seu desenvolupament des de la innovació i el treball conjunt". La DO Costers del Segre ha presentat avui dimarts, dia 19 de juliol, al Palau Robert de Barcelona les cinc primeres vinificacions que els cellers Cérvoles, L'Olivera, Mas Blanch i Jové, Raimat, i l'INCAVI han elaborat en el marc del Grup Operatiu que es va constituir a aquest efecte. Un projecte liderat per la DO Costers del Segre; amb la coordinació de l'Associació AEI Innovi; i la participació de l'INCAVI, com a centre tecnològic “Amb la intenció de recuperar la trobat, una varietat ancestral de raïm negre característica de Ponent i ja gairebé desapareguda. Aquest projecte suposa un reconeixement als pagesos que amb el seu esforç han mantingut fins a dia d’avui el patrimoni vitícola, juntament amb el treball realitzat des de l’any 2009 per l’associació Slow Food Terres de Lleida - Cultures Trobades que ha permès que en l’actualitat hi hagi una desena de cellers de la DO Costers del Segre fent recerca sobre les varietats amb plantacions i vinificacions”, ha explicat Pau Moragas, responsable del Grup de Treball del recuperació del patrimoni vitivinícola de la DO Costers del Segre. Per la seva banda, Victor Tirado d'AEI Innovi, coordinadors del grup, ha volgut destacar l'importància de la innovació en projectes conjunts. I l'acte de presentació ha finalitzat amb el tast comentat de les cinc vinifacions experimentals de Trobat 2021 de Celler Cérvoles, a càrrec de Tomàs Cusiné; L'Olivera, a càrrec de Pau Moragas; Mas Blanc i Jové, a càrrec de Sara Jové; Raimat, i l'INCAVI, a càrrec de Xoan Elorduy. El Trobat, una varietat antiga El Trobat és una varietat antiga i una de les més comunes de les vinyes velles de les comarques de Ponent i el Pirineu. Dóna lloc a ceps espectaculars dels quals pengen raïms negres i brollen bons vins. Ha sobreviscut en les vinyes destinades a l’autoconsum i als vins locals. Entre els anys 2009 i 2014, va ser àmpliament prospectada en la zona del Montsec i la comarca de la Noguera pel col·lectiu Cultures Trobades. En algunes d’aquelles vinyes històriques hi era la varietat principal. Forma una planta de gran vigor, imponent i de molta plasticitat en la seva conducció tradicional de vas. Les fulles són pentagonals, dobles com el cuir i molt solcades en l’anvers. Fa un raïm llarg i de compacitat mitjana i un gra mitjà-petit, esfèric i blau-negre en madur. Històricament, se n’ha fet vi negre sovint acompanyada d’altres varietats com el Pica- poll Negre, Monastrell, Negral, Garnatxa, Macabeu, Panser i Malvasia. En vins monovarietals adopta un cos lleuger, mitjana coloració i moderada graduació. Transmet un sabor permanent i peculiar, a prop de les fruites àcides i la regalèssia. La menció Trobat apareix en els censos vitícoles de finals del segle XIX a bona part de la província de Lleida.