Welcome to Costers del Segre

La nostra D.O.

Conèixer la cultura del nostre vi és la millor manera de descobrir les terres lleidatanes. Un vi que es caracteritza per la seva qualitat i producció i per cellers amb encant situats en bells paratges naturals...

La Denominació d’Origen Costers del Segre és un mosaic format per set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà amb l’objectiu d’agrupar i dotar d’entitat pròpia la vitivinicultura de la província de Lleida.

La nostra DO compta amb unes característiques pròpies i ben definides que la diferencien de les altres, com la nostra privilegiada situació de sòls amb composició calcària i un clima continental amb influències mediterrànies, que presenta unes fortes oscil·lacions tèrmiques estacionals i diàries, fets que el fan ideal per al cultiu de la vinya.

DESCOBREIX-LA

Els cellers

Un altre tret característic és l’elevat enginy i imaginació dels viticultors i elaboradors de les terres lleidatanes. Costers del Segre és una regió amb una modernitat i innovació aplicades a la viticultura úniques i sostenibles.

EXPLORA
 

Els nostres vins

En el conjunt de la nostra DO, les varietats blanques predominants són les tradicionals: Macabeu  i Parellada. Això fa que els blancs de la regió de Costers del Segre siguin uns vins de perfil més clàssic, és a dir, lleugers, afruitats i acidulats. L’exitosa aclimatació del Chardonnay a la regió ha obert la porta a vins de característiques més modernes, ja siguin vins joves o fermentats amb bóta de roure, perquè presenten una major estructura i es fa més present el seu caràcter varietal. 

Entre les varietats negres predominen el Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir, però també es cultiven les varietats tradicionals, sobretot l’ Ull de llebre, la Garnatxa i el Trepat. Dins dels matisos lògics que el terrer de cada territori imprimeix als seus raïms, els vins negres de la DO Costers del Segre es caracteritzen perquè tenen una aroma potent i un gust equilibrat, alhora que ofereixen una bona expressió tànnica i en boca resulten saborosos, amples i estructurats.

EXPLORAR

Programa de sostenibilitat

Costers del Segre, primera DO amb programa de sostenibilitat propi, amb l’objectiu de la millora contínua per prevenir el millor possible els recursos que tenim avui sense posar en perill els de demà i tenint en compte la salut ambiental, la viabilitat econòmica i la responsabilitat social.

No front page content has been created yet.

Darreres notícies

Grup del curs a les vinyes
Organitzat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya amb la Ruta del Vi de Lleida i la DO Costers del Segre L’Escola d’Enoturisme de Catalunya juntament amb La Ruta del Vi de Lleida i la DO Costers del Segre han endegat avui dilluns, dia 5 de juny, al celler Costers del Sió de Balaguet el curs “Presentació de begudes i vins de la DO Costers del Segre” per a professionals de l’hostaleria, botigues especialitzades i l’enoturisme. Una formació que es desenvoluparà en tres cellers diferents i que amb una dotzena de participants està subvencionada completament. La directora de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, Ester Garcia; i la gerent de la DO Costers del Segre, Núria Balagué; han assistit a la primera sessió per tal de saludar als participants. L’objectiu és saber conèixer i presentar els vins de DO Costers del Segre, però també tenint en compte els gustos del turista que visita el territori, així mateix poder identificar els diferents perfils dels clients. Es realitzaran tastos comparatius entre vins de DO Costers del Segre i la resta de DO catalanes i espanyoles. El curs finalitzarà amb la presentació per part dels participants de propostes i productes d’interès. El curs, de caràcter presencial, continuarà els dilluns, dies 12 i 19 de juny 2023 en horari de 9 a 14 hores. I les següents sessions es realitzaran als cellers Raimat i Castell del Remei que també són col·laboradors de la formació. El vi com a realitat cultural polièdrica. Història del vi i tradició vitivinícola. Viticultura: estats fenològics. Cicle de la vinya. Concepte Terroir. Vinificació i turisme. Tipus de vi segons elaboració: tranquil, escumós, dolç, ranci, fortificat… Classificació en l’oferta: per color, origen, elaboració, varietat, criança, gust… Com fer del vi un actiu turístic. Comercialització. O la venda de producte seran alguns dels temes que tractarà el curs a més a més dels tastos i visites tècniques. El curs estarà impartit pel periodista i sommelier lleidatà, Rafa Gimena. Consultor de comunicació a Missatges, agència de la qual és copropietari i codirector; és un periodista especialitzat en vins i gastronomia. Sota el pseudònim Como Pomona publica el bloc del mateix nom. Gimena és Formador en Cava nivell avançat, certificat per la DO Cava; i imparteix tallers de formació i divulgació del vi per la DO Costers del Segre.
S’han iniciat eleccions als Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen. Podeu consultar els censos al següent enllaç. Imagen de Freepik
Cérvoles Estrats 2019, millor vi de la DO Costers del Segre 2022
L’Olivera V89 2018 de la Cooperativa L’Olivera, Millor Blanc amb Criança i Millor Monovarietal de Macabeu Cérvoles Estrats 2019, del celler Cérvoles de la Pobla de Cérvoles, és el Millor Vi de la DO Costers del Segre d'aquest 2022. El guanyador s’anuncia aquest vespre al Cafè del Teatre de l’Escorxador de Lleida, a aparCr de les 20.00 hores, en l’acte de lliurament de premis d'aquest Primer Concurs de Vins DO Costers del Segre que s’ha organitzat amb el suport del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i la coordinació tècnica dels Premis Vinari. A més d’aquest premi, es lliuraran també altres guardons a les categories Vi Blanc Jove, Vi Blanc Criança, Vi Rosat, Vi Negre Jove, Vi Negre Criança, Vi Escumós, Millor Macabeu, que varen ser decidits el passat dilluns per un grup de professionals amb la realització d'un tast a cegues d’un centenar de vins a la Seu Vella. Pel que fa al Premi al Millor Negre amb Criança, en aquesta primera edició, ha recaigut també en el Cérvoles 2019. En aquesta categoria, la medalla de plata ha estat pel Saó Expressiu 2019 del Celler Mas Blanch i Jové, també de la Pobla de Cérvoles, i el bronze pel vi Raimat El Molí 2018 del celler Raimat de Lleida. En categoria Millor Blanc amb Criança, el guanyador és L’Olivera V89 2018 de la Cooperativa L’Olivera de Vallbona de les Monges. La medalla de plata ha estat pel vi Saó Blanc 2021 del Celler Mas Blanch i Jové i, el bronze, pel Roc de Foc 2014 del Celler Clos Pons de l’Albagés. Precisament el vi L’Olivera V89 2018 és també el guanyador del premi al Millor Monovarietal de Macabeu. Un premi especial per aquesta varietat que l’organització jusCfica “perquè el raïm macabeu és una de les varietats blanques més plantades del territori i és una varietat cent per cent autòctona, perfectament adaptada al territori i que dona com a resultat vins excepcionals i que garanteixen aquesta singularització i definició d’aquesta regió al món”. El premi al Millor Vi Negre Jove ha recaigut en el Petit de Sanui Negre 2020 del Celler de Sanui de Lleida. El Siós Nature 2021 de Costers del Sió de Balaguer ha estat medalla de plata; i el Sot Neral Syrah 2021 del celler Carviresa de Tàrrega, medalla de bronze en aquesta categoria. En relació amb el Millor Vi Blanc Jove, el guanyador és l’Espurlent 2021 del celler El Vinyer de Fígols de Tremp. La segona posició en aquesta categoria ha estat pel CelisCa Blanc 2021 del celler Costers del Sió, mentre que el PeCt Saó Blanc 2021 de Mas Blanch i Jové ha estat el tercer classificat. El Cristari Rosat 2021 del celler Vall de Baldomar del municipi de Baldomar (Artesa de Segre) ha estat triat com a Millor Vi Rosat. En aquesta categoria, la plata és pel Sot Neral Garnatxa 2022 del celler Carviresa de Tàrrega i, el bronze, pel vi Vola Vola Papallona 2021 del celler Mas Ramoneda d’Artesa de Segre. Finalment, el Gualech Reserva Especial 2017 del celler Analec de Nalec (Urgell), s’ha endut el premi al Millor Vi Escumós de la DO Costers del Segre 2022. Premi a la Millor IniciaFva Sostenible El celler Raimat de Lleida s’endú aquest premi “per dur a terme pràcCques com el reg eficient amb font d’aigua pròpia i reg per gravetat. També per realitzar una viCcultura de precisió mitjançant teledetecció, o fer millores en la biodiversitat de les vinyes amb coberta vegetal, entre altres coses”. Així ho han manifestat els organitzadors del certamen que valorat les diverses cerCficacions oficials que té aquest celler com els segells ecològic i de producció integrada o el Wineris for Climate ProtecCon. Cal recordar que celler Raimat compta amb més de 700 hectàrees sostenibles i ecològiques, i té més d’un centenar d’espècies de flora i fauna. A més, fa una aposta ferma, des de fa temps, per la producció ecològica que pretén que arribi al 100%. Aquest premi s'emmarca en la línia d’actuació de la DO Costers del Segre que és pionera a l’estat espanyol en desenvolupar un programa propi de sostenibilitat. En aquest senCt, des de la denominació d’origen lleidatana es creen, defensen i promouen pràcCques de prevenció dels recursos que garanteixin una bona salut ambiental, viabilitat econòmica i responsabilitat social. Una manera de fer que pensa en un futur on el sector viCvinícola pugui conCnuar sent un pilar econòmic i social important en el territori i, sobretot, perquè es pugui garanCr un relleu generacional amb garanCes.