Tomàs Cusiné

Pl. Sant Sebastià 13, El VIlosell, 25457 - (Lleida)

973 176 029

Si

Amb la idea d’elaborar vins amb caràcter, capaços de reflectir l’expressió d’una terra, i amb el repte d’implantar una filosofia pròpia d’algú amb grans inquietuds i pretensions, Tomàs Cusiné, decidí, amb la verema del 2003, emprendre un nou projecte vitivinícola en el qual poder bolcar tota la seva passió i coneixements. La seva àmplia experiència en la denominació d’origen Costers del Segre, i la garantia que li aporten les seves vinyes li han permès crear uns vins d’alta personalitat i elegància, que marquen l’inici d’un projecte que té com a objectiu, l’any 2013, consolidar-se com a bodega de prestigi.

El celler es troba al poble d’El Vilosell, a la comarca de Les Garrigues, Lleida, dins de la DO Costers del Segre, i compta amb les instal·lacions adequades per a la elaboració que ens marquen els objectius de qualitat.

La finca està situada a la cara nord de la serra de La Llena, i limita al sud amb la província de Tarragona i les comarques de La Conca de Barberà i El Priorat, a una altitud entre 700 i 740 metres sobre el nivell del mar.

Les diferents parcel·les se situen, majoritàriament, en pendents amb diferents exposicions i tipus de sòls, predominant l’orientació nord-est. Són sòls calcaris, amb diverses quantitats de graves i d’estructura franca i franca llimosa, amb bona permeabilitat i frescor.

Un clima suau de gran contrast tèrmic entre el dia i la nit, i una pluviometria entre 380 i 600 mm. garanteixen una maduració lenta, amb veremes tardanes que aporten uns tanins suaus i una gran intensitat colorant.

Durant els darrers anys, s’han plantat 29 hectàrees de les varietats cabernet sauvignon, merlot, syrah, cabernet franc, garnatxa, carinyena, marselan, chardonnay, sauvignon blanc... A més de la verema de les seves finques, s’adquireixen raïms a viticultors de la zona, dirigits i assessorats des de la bodega.

La dedicació a les vinyes -els 5.000 ceps per hectàrea, els esforços destinats al seu perfecte disseny i plantació, la formació amb pals d’acàcia, juntament amb la conservació d’elements arquitectònics de la tradició rural i la cura del paisatge- fan de la finca un model que destil·la la filosofia del celler.

L’entrada en producció de vinyes pròpies garanteix, per les grans característiques, un increment constant en el nivell dels vins.

Tomàs Cusiné opta per aconseguir índexs de maduració que mantinguin un equilibri entre la càrrega fenòlica i l’acidesa, evitant la sobre maduració i una excessiva extracció tànnica, per aconseguir així vins més elegants, complexos, frescos i de llarga durada.

Els raïms, veremats en caixes de 200 quilos, es refrigeren abans de passar-los per la cinta de selecció per fer una premaceració en fred, amb la intenció de mantenir la riquesa en fruita i la frescor de la verema. Després passen a la fermentació lenta i constant a baixa temperatura.

Una cop transvasats, els vins realitzen la fermentació malolàctica i la posterior criança en bótes de roure francès de gra fi de 225 litres, triades entre els millors boters, com François Frères, Nadalie, Seguin Moreau, Demptos, Sylvain, Boutes...

 

 

 

 

Vins Tomàs Cusiné