Ponent reivindica les seves bombolles

Ponent reivindica les seves bombolles

L’elaboració de vins escumosos seguint el mètode tradicional ja era una realitat en alguns dels cellers de Costers del Segre a primers del segle XX i a dia d’avui se’n continuen elaborant, malgrat no puguem parlar d’un gran nombre de referències: del total de 250 marques que surten anualment amb el segell de la regió, només 10 són amb bombolles. O dit d’altra manera, quatre dels trenta-sis cellers que formen part de l’entitat n’embotellen, Castell d’Encús, Costers del Sió, la Cooperativa L’Olivera i el celler Analec.

Xifres a part, el president de la DO, Tomàs Cusiné, té molt clar que els vins escumosos del territori tenen molt de potencial, en dirà que són “corpulents, estructurats i amb bones acideses, vins dels quals se’n fan petites produccions, però d’una alta qualitat i amb molta personalitat”. Més enllà d’això, també té clar en què és un tipus de producte amb molt de camí per recórrer.
I és precisament en aquest sentit que anuncia la intenció de la DO “de revisar i ampliar el plec de condicions de la DO per donar cabuda a totes les elaboracions d’escumosos que els cellers tinguin en ment”. Ho comenta recordant que han rebut més d’una petició al respecte per part de cellers que experimenten amb escumosos, siguin del mètode tradicional o d’altres. Cusiné menciona explícitament els ancestrals, perquè és “un producte que cada cop està més present a i s’elabora millor a la nostra zona”.

Territori Costers del Segre: la multi-diversitat

“El territori que abasta la Denominació d’Origen és multi-divers i no el podem ni volem limitar. Cal tenir la ment oberta perquè encara ens queda molt per descobrir i, per què no!, ens podem sentir còmodes desmarcant-nos dels estils més clàssics o tradicionals d’elaboració”, comenta el president. “Penso que hem de donar més cabuda a la innovació i l’experimentació perquè som una DO molt jove i podem experimentar abans de decidir qui som i com ens volem definir. Som al principi del futur”, determinarà.

Actualment, el plec de condicions de la DO parla de vins escumosos exclusivament com dels “productes que s’obtenen mitjançant la segona fermentació alcohòlica procedent de raïm fresc, most de raïm o vi” i menciona els que s’elaboren seguint el mètode tradicional, que són els qui fan la segona fermentació en ampolla. També en defineix les característiques fisicoquímiques del producte especificant que se li permet una graduació alcohòlica d’entre 10,80%vol i 12,80%vol, amb un màxim de 185 mg/l de SO2 afegit, una acidesa volàtic inferior a 0,80 g/l i una acidesa total superior als 3,5 g/l. “Els vins qualificats per la DO Costers del Segre es podran utilitzar com a vins base per l’elaboració de vins escumosos de qualitat”, especifica.

Des del punt de vista de la “singularitat del productes”, en paraules del plec, també es menciona que “les aromes primàries dels vins base que s’utilitzen per l’elaboració d’escumosos queden impregnades per olors afruitats dels vins blancs de les subzones amb relleus suaus i florals a les subzones de més altitud; i que la gran oscil·lació tèrmica diària en el cicle de maduració vegetal proporciona unes característiques diferenciades, acidesa elevada i aromes florals intenses. Finalment, també diferencia la classificació d’escumosos segons siguin Reserva (criança mínima de 15 mesos), Premium (18 mesos) i Reserva Superior, aquests últims identificant els vins que han fet criança com a mínim durant vint-i-quatre mesos abans de sortir al mercat.

Ampolla, a ampolla. Celler, a celler.

Els cellers que elaboren vi escumós a Costers del Segre provenen de diversos punts del territori i cada motivació per fer escumós difereix de la resta, però la suma de la seva expertesa en aquest tipus d’elaboracions dibuixen un perfil molt divers i complementari del producte.

 

Com i quan decidiu embotellar vi escumós, al vostre celler?

Analec va néixer el 2006 i la seva primera producció fou precisament la d’un vi escumós: “Sempre hem cregut amb el potencial d’aquest tipus de vins i hi vam apostar de seguida”, comenta Susanna Sansó, una de les responsables del celler.
“A Castell d’Encús ens agrada fer recerca, també en escumosos, i en aquestes elaboracions hi busquem sobretot que la dependència de l’autòlisi sigui mínima”, explica Raül Bobet, pripoetari i ànima de Castell d’Encús. “La concentració de proteïnes de certes varietats com la Sauvignon blanc és força elevada, és un aspecte de la seva genètica; i aquest fet té una part interessant en quant al greix en boca i en quant a les propietats tenso-actives lligades a la mida de la bombolla”. La primera anyada del Taïka, nom que per cert significa “màgic” en finès i que neix per honorar els silencis dels Pirineus, va sortir el 2010.
Costers del Sió va iniciar l’elaboració d’escumosos “per culminar el projecte del celler i ampliar la gamma de productes que oferíem als nostres clients”. Al 2014, Joan Porcioles va decidir embotellar escumosos i sumar aquestes elaboracions als vins tranquils, rosats i negres que ja elaboraven de manera habitual.
En el cas de l’Olivera, l’enòleg Pau Moragas comenta que “ens plantegem elaborar escumosos perquè tenim les condicions òptimes per treballar i embotellar bons productes, a més d’un entorn legislatiu propens que donava molta llibertat als elaboradors”. El primer vi escumós, L’Olivera Gran Reserva data del 2008.

Com definiríeu l’escumós de la DO Costers del Segre?

“Malgrat sigui una zona molt àmplia i diversa, jo destacaria la qualitat de la frescor”, comenta Raül Bobet. Una qualitat, la frescor, que també reivindica en Pau de l’Olivera: “Per fer bons escumosos necessitem frescor, bons nivells d’acidesa i varietats que madurin equilibradament, i aquí a la zona de Costers, ho tenim ja que el patrimoni genètic així ens ho permet. El resultat són obtenim productes excel·lents, equilibrats i molt gastronòmics”, afegirà Pau Moragas.
“Personalment crec que per definir-los d’altres zones ens hem de basar en el terroir, ja que la nostra DO, amb les seves set subzones, té unes especificitats climàtiques, altitud, pluviometria i unes hores d’insolació que ens fan únics i ens diferencien d’altres productes similars”, comenta David López, delegat comercial i sommelier de Costers del Sió.
“Els nostres escumosos són qualitat i equilibri en boca. Nosaltres que estem a la subzona de la Vall del Corb obtenim un raïm que agafa molt grau de sucre i això els fa òptims per vinificar escumosos”, afegeix Susanna Sanso, d’Analec.

Quin és el principal mercat dels escumosos de Costers del Segre?

“Malauradament penso que el consum de vins escumosos a Catalunya o al mercat estatal és encara un repte per als elaboradors”, comenta López; i malgrat això, afegeix que els seus escumosos es venen en àmbit català, sobretot a la zona de Lleida per la proximitat, a Barcelona; a Espanya i Andorra, “i tenim alguns clients francesos que busquen escumosos de qualitat que no siguin les marques més conegudes”.
El Celler Analec ven majoritàriament a Catalunya i també exporta als Estats Units; el Taïka es consumeix sobretot a Catalunya, malgrat també viatja pel món “en petits volums”.

“Ens cal entendre que en el món dels escumosos ja hi ha moltes regions que tenen ja molt definit el seu mercat. Nosaltres que encara estem creant ara la nostra història, i mirem al futur, hem d’entendre bé el producte i què demana el consumidor”, diu Pau Moragas.

Quin futur li veieu a l’escumós del territori?

Tots quatre elaboradors parlen dels escumosos amb delicadesa, hi creuen i se senten orgullosos dels seus productes; però coincideixen que queda camí per recórrer. “Em sap greu dir-ho, però actualment és un producte amb poca rellevància a la zona de Costers, que es coneix sobretot pels seus vins tranquils”, comenta López.
“Som una DO jove i estem encara definint qui som i què volem; jo apostaria per definir una estratègia de treball que reconegui els vins escumosos i que es dibuixi un bon pla de comunicació per donar-los a conèixer. El repte és transmetre valors de consum i crear identitat basada en idees simples i clares entre tots els cellers que malgrat la diversitat, doni una imatge potent i cohesionada de la feina que fem amb vi escumós”, afegirà Moragas.
Aquestes reivindicacions s’escolten des de la DO, i en aquest sentit Cusiné avança que aquest 2021 es vol obrir un espai de reflexió per escoltar i redefinir la normativa que regula l’elaboració d’escumosos a Costers del Segre: “Som una DO amb molt de dinamisme, tenim ganes d’innovar i de fer coses noves”, comenta, “i precisament per això hem d’estar amatents al que passa al nostre voltant i no tallar ales. Abans de definir amb quines varietats o elaboracions en sentim més identificats o donen millors resultats en vins amb bombolles hem d’experimentar, investigar... Ens falten algunes generacions més per tenir clar com volem ser (re)coneguts en el camp dels vins escumosos de qualitat que neixen a les nostres contrades”.

Un treball i camí que teixiran en paral·lel o escoltant què passa en altres zones elaboradores de vi escumós perquè, entre d’altres, coses, els podrà donar pistes o condicionar a l’hora de fer-se un lloc al mercat nacional i internacional. A més a més, són plenament conscients de la realitat que envolta els escumosos i coincideixen, de nou, que un d’aquests reptes també és el de tornar-li el prestigi que mereix. Sigui com sigui, com a conclusió queda un missatge d’optimisme: “amb lideratges forts, generositat i autocrítica, aconseguirem el propòsit que ens fem”, diu l’enòleg de l’Olivera. “Cal ésser molt respectuosos amb les decisions de les diferents zones. Només desitgem que tot surti el millor possible per la imatge dels nostres vins escumosos en general”, conclourà Raül Bobet.

Amb la col·laboració de:

 

Transformació econòmicaAra LleidaDiputació de Lleida