Purgatori 2017 de Família Torres DO Costers del Segre, millor vi de Catalunya 2021

Purgatori 2017 de Família Torres DO Costers del Segre, millor vi de Catalunya 2021

Reconeixement als Premis Vinari 2021 per a una desena de vins de la DO Costers del Segre Purgatori 2017 de Família Torres, ha estat proclamat com a Millor vi català de l'any als Premis Vinari 2021.

Per la seva part, dins dels premis que destaquen els diferents vins DO Costers del Segre presentats al concurs, el vi Saó Blanc 2019, de Mas Blanch i Jové ha obtingut la medalla d'or en categoria de Blancs de Criança; Siós Nature 2020 de Costers del Sió, medalla de plata en categoria Negres Joves; i Pla del Tet 2018 de Clos Pons i Garnatxa de Cérvoles 2018 de Cérvoles, s’han fet amb medalles d'or i plata respectivament, en la categoria de vins Negres amb Criança. Finalment en la categoria de vins Negres de Guarda, Purgatori 2017 de Família Torres, ha obtingut també la medalla Gran Vinari d'Or; La Llena 2016 de Clos Pons, medalla d'or; Pura Vida Negre 2017 de Cellers Underground, or; Geol 2017 de Tomàs Cusiné, plata i Roc Nu 2012 de Cellers Clos Pons, també ha estat reconegut amb medalla de plata.

Aquesta ha estat la segona edició que els Vinari reconeixen un vi DO Costers del Segre com a millor vi de Catalunya, des de la gala de 2018 en la qual es va proclamar amb aquest reconeixement el Cérvoles Blanc 2016 de Cellers Cérvoles. Mas Blanch i Jové i la seva Vinya dels Artistes, també ha estat reconeguda a la gala com una de les millors Vinyes de Paisatge Català.

Per la seva part, la sommelier i periodista Sílvia Culell, ha estat Premi Ara Lleida a la Millor Tastadora de l'any. Mentre que el Premi Vinari Barcelona Turisme a la Millor iniciativa d'innovació i dinamització enoturística és per La Carretera del Vi.

Aquest divendres 8 d'octubre s'han desvelat quins són els millors vins catalans en les categories de criança i els premis especials dels Premis Vinari dels vins catalans 2021, corresponent a la novena edició del concurs. Prop de 850 vins d'arreu del territori català competien als Premis Vinari 2021. Tots els premis de la nit se sumen als millors vins joves, vinyes i millors projectes d'enoturisme de Catalunya que ja es van anunciar a l'estiu. 
El Purgatori 2017 és un vi negre elaborat amb raïm de la finca del Mas de l'Aranyó. Una parcel·la que es coneix com "la finca dels Desterrats", perquè hi enviaven monjos de l'abadia de Montserrat a fer penitència amb la finalitat de treballar la terra i produir aliments. Avui, un dels vins que hi neixen ha destacat en la categoria de negres de guarda i li ha valgut el premi a millor vi de l'any. Cupatge de les varietats carinyena, garnatxa negra i syrah, Purgatori té una criança d'entre quinze i divuit mesos en roure francès; i altres dos anys en ampolla. Amb una maceració pre fermentativa d'entre deu i
quinze dies; 14,5 graus alcohòlics i molt bona acidesa, aquest vi pot evolucionar positivament durant una dècada, segons els seus elaboradors.

El resultat és un vi de color cirera i capa alta. Amb una intensa i complexitat aromàtica amb notes primàries i secundàries florals, fruitades i d'herbes aromàtiques; així cm terciaris com cacau i torrats. El pas per boca és corpulent, i alhora elegant i vellutat. Molt Garrigues. Molt Costers del Segre.